Škola skijanja

Škola skijanja Skijatelji već punih 17 zimskih sezona sprovodi obuku kroz koju je prošlo mnogo polaznika.

Škola skijanja je nešto na šta smo veoma ponasni!

Još se nije desilo da se neko vratio sa Ski kampa Skijatelji, a da nije naučio da skija u skladu sa svojim mogućnostima. A to nikako ne podrazumeva voženje plužne tehnike, već isključivo paralelnog zavoja. U našoj metodici obuke ne postoji plužna tehnika! Plužnu tehniku deci ne prikazujemo, čak je i ne spominjemo. Razlog tome je što plužna tehnika predstavlja nejčešći uzročnik povređivanja, pogotovu težih povreda.

Uspesni prvi Ski koraci

Kao i u svakoj obuci, a u skijanju naročito, veoma su važni prvi koraci. A najvažniji je pedagoški, podstičući i ohrabrujući pristup. Treba dobro upoznati i shvatiti problem koji polaznik ima i pronaći način kako da mu jasno predočimo i ukažemo na rešenje kroz primeren skijaški zadatak ili vežbu. Oni koji dobro poznaju dečiju metodiku skijaških tehnika trebali bi da znaju da je plug apsolutno nepotreban deci i da čini samo remeteći faktor u savladavanju poželjne skijaške tehnike ili paralelnog zavoja. Obuka dece u skijanju nema nikakve veze sa obukom odraslih. Nije moguće sprovoditi isti metodski postupak za decu kao što se to radi sa odraslima.

Za obuku skijaških tehnika veoma je važna adekvatna skijaška oprema, odgovarajuće pancerice i skije. Zato je potrebno da ukoliko samostalno nabavljate opremu to radite uz naše savete. Najbolje je ukoliko mi učestvujemo u izboru i zakupu skijaške opreme. Savete koje dobijate od prodavaca ili onih od kojih zakupljujete opremu često nije u saglasnosti sa našim iskustvom sa staze i sa časova obuke, našim saznanjima, metodskim postupcima niti dečijim potrebama.

Škola-skijanja-1Možda i najvažnija činjenica kad je naša škola skijanja je da je sprovode sportski pedagozi, odnosno visoko obrazovani profesori sporta i fizičkog vaspitanja, najverovatnije i najbolji instruktori skijanja kod nas. Samo takvi mogu biti regrutovani u naš Ski tim i biće im pružena mogućnost da se usavršavaju kao ski učitelji, instruktori. Pedagoški pristup je prevashodno važan za bilo koji programski rad sa decom.

Po našem zakonu o sportu sa decom mogu da rade isključivo visoko-obrazovani profesori sporta i fizičkog vaspitanja. A baš to najčešće krše sami roditelji kada odlaze na skijalište i angažuju ski instruktore koji su najčešće bez visokog pedagoškog obrazovanja i svi su završili za ski instruktore i za metodski postupak i rad sa odraslima, a već smo napomenuli da to nije ni sličan metodski postupak kada se radi sa decom.

Zato ne treba da Vas čudi činjenica zašto na skijalištu viđate kako deca najčešće voze plužnu tehniku. Znajte dobro da je to i nepoželjno i ne bezbedno, da ne kažemo opasno.

Ono što se najčešće zaboravlja i ne shvata u skijaškoj obuci je navikavanje polaznika na ski opremu. Zaboravlja se koliko je na planini lepo i bez skijanja, da je skijanje zapravo prava uživancija i da je za sve potrebno strpljenje i upornost. Zaboravlja se da najčešće iz patofni ili papuča ulazimo u pancericu i stajemo na skiju, da koliko god kvalitetnu nosili ski opremu opet je ona kabasta, da su rukavice na rukama i štapovi u rukama, da je kaciga na glavi i brile na očima. Da ne pričamo o kliznim površinama, gotovo vezanim nogama, ubrzanju i brzini, opterećenju i rasterećenju, smrznutim obrazima i zaleđenim prstićima. O svemu treba misliti i obuku na pravi način uskladiti sa trenutnim mogućnostima, osećanjem i sposobnostima polaznika.

Najbolje bi bilo da polaznici skijaških kampova barem 8, a poželjno je 12 nedelja pred odlazak na planinu započnu svoju fizičku pripremu. Da primereno ojačaju potrebnu muskulaturu, učine kolena (kako bi mi rekli) mekanim i aktivnim, razviju specifičan balans, nauče da zauzmu skijaški stav, da čine skijaška gibanja, kretnje i pokrete.

A tada ćemo jedva čekati da uletimo u pancerice i pogledamo lepotu života sa osunčanog planinskog vrha.

Škola skijanja Skijatelji je sastavni deo programa za razvoj deteta tj školice sporta Pokret za Okret.

Pripremni program za Skijašku sezonu

Kako bi na najbolji mogući način uživali u planini, zimskim čarolijama, skijanju i kako bi prevenirali povrede, maksimalno iskoristili skijaške dane i školu skijanja organizujemo pripremni program za skijašku sezonu. Pohađanju Pripremnog programa za Skijašku sezonu prethode Testiranja trenutnih motoričkih sposobnosti značajnih za skijaške sportove i fizičke spremnosti za nastavu skijanja. Za definisanje adekvatne skijaške opreme radimo merenja telesne visine, težine,…

Predstojeći događaji