Napredne skijaške tehnike imaju privilegiju da uče samo iskusni već dokazani skijaši koji znaju da poštuju planinu, skijaška pravila i dosledni su u sprovođenju ispravne skijaške tehnike.

Napredna škola skijanja podrazumeva i voženje najtežih staza, učenje brzog vijuganja, ritmičnih, odmerenih, kontrolisanih zavoja. Učenje voženja na stazama različitog kvaliteta, podloge i pripremljenosti. Voženje u otežanim uslovima na stazi.

Savladali brzo vijuganje

Ućenje voženja po tzv. hupserima, velikim strmim delovima staze, po zaleđenim i ledenim delovima staze, učimo polaznike kako da prepoznaju kvalitet staze i način na koji da prilagode svoju vožnju uslovima na stazi. U svemu tome nam neizmerno pomaže teoretska nastava koja se održava svakodnevno nakon skijaškog dana i obilnog kasnog ručka. Nakon što se sredimo, okrepljujemo se gledajući video zapise sa skijaškog dana. Naročiti za naprednije skijaške tehnike potrebno je dosta teoretskog znanja kako bi se neki elementi, skijaške kretnje i gibanja, tokom sprovodjenja određene tehnike mogle sprovesti. Što su elementi složeniji i zahtevniji to je potrebno više priče i diskusije, iznošenje ličnog iskustva i shvatanja na osnovu iskustava i instrukcije drugih. Nekada je najvažnije izaći iz šablona uspeti da se izvučete iz greške koja se nekako kroz usavršavanje tehnike provukla.

Tek naprednim skijaškim tehnikama je potrebna video analiza. Bez jasnog sagledavanja skijaškog stava i uočavanja u vremenu pojedinih detalja u držanju svih pojedinih delova tela, usklađivanje vertikalnih, bočnih i transverzalnih gibanja u jednu usklađenu skijašku tehniku nije moguće napredovati i usvojiti nova znanja i veštine, a naročito ne za 6 skijaških dana koliko najčešće traje ski kamp za polaznike.

Takođe je važna i sama atmosvera koja vlada u skijaškoj grupi u kojoj se sprovodi obuka naprednih tehnika. Zajednička energija i konstantna međusobna podrška i sugestije od samih drugara nekada su mnogo važnije od priče i saveta instruktora. Često se mi instruktori i oslanjamo na znanja i veštine naših polaznika dodeljujući im posebne uloge u timu i grupi u vidu predvodnika grupe ili člana koji vozi poslednji u grupi i vodi računa o bezbednosti čitave grupe, odnosno tu je ukoliko se desi neki sitni eksces da može da pripomogne svom drugaru u grupi. Zapravo svaki član grupe dobija tokom vremena specifične zadatke od zajedničkog interesa kako bi gradili taj preko potrebni duh zajedništva neizmerno važan na stazi u otežanim uslovima i vremenskim neprilikama koje su uvek moguće na planini. Od samog početka se radi na tome da se shvati koliko je važno da budemo tim i činimo jedni za druge. Jedino tako možemo da napredujemo uspešno efikasno na individualnom planu.

Ski parkovi su san svih mladih skijaša. Učenje prvo skokića, skokova, provlačenja, nagla kratka izvlačenja pa strmi padovi gotovo kros vožnje su prava zabava. Privilegija ski parka umnogome zavisi od izbora skijališta za ski kamp. Nisu sva skijališta opremljena sa ski parkovima niti su ona koja ih poseduju sa dobro kreiranim elementima i modulima koji su prikladni za obuku i prva iskustva voženja na postavljenim zadacima i preprekama, Obzirom na postojeći rizik, a nekad i nedovoljnu fizičku pripremljenost odrdjenim polaznicima neće biti pruženo da voze i uvežbavaju u ski parku. Ne retko se dešava da se drugari zanesu i zavedu zabavom ski parka zbog koje moramo da obustavimo program iz straha da se u preteranoj zabavi neko sa manjkom pažnje i koncentacije ne povredi.

Savladali brzo vijuganje 2

Naravno da privilegiju vožnje u ski parku imaju samo oni polaznici koji se razumno ponašaju u skladu sa definisanim pravilima.

Predstojeći događaji